Tuindieren voor dieren: Zoogdieren

terug

Gewone dwergvleermuis
Pipistrellus pipistrellus

Wanneer
De Gewone dwergvleermuis vliegt meestal de hele nacht en begint vaak al voor zonsondergang. Van maart tot oktober, soms ook op warme winterdagen zijn dwergvleermuizen boven de tuin te zien.

Herkenning
Dwergvleermuizen kunnen herkend worden aan het kleine formaat en aan de vroege vliegtijd, zowel op de dag als in het jaar. De zeer algemene Gewone dwergvleermuis is alleen in de hand of met behulp van een batdetector te onderscheiden van de vrij algemene Ruige dwergvleermuis.

Leefgebied
Dwergvleermuizen jagen in allerlei terreinen, zoals tuinen, grotere steden, parken en bossen. De afstand tussen jachtgebied en zomerverblijfplaats kan wel 5 km zijn. Zomerverblijfplaatsen zijn meestal in gebouwen, bijvoorbeeld tussen dubbele muren, spouwen of achter betimmering. Vooral mannetjes accepteren ook wel speciale vleermuiskasten. Winterslaapplaatsen bevinden zich vooral in spouwmuren.

Voedsel
Dwergvleermuizen eten nogal kleine insecten zoals muggen en motten. Een dwergvleermuis vangt ongeveer 300 insecten per nacht. Dat is ongeveer zijn eigen gewicht aan insecten. Hij jaagt gemiddeld 170 nachten ... dat zijn dus 51.000 insecten per jaar.

Opmerkingen
Veel vleermuizen hebben 's nachts een rustperiode waarin ze niet jagen en vliegen. Die rust kan genomen worden aan een boom of muur van een gebouw. Maar ze kunnen ook terugkeren naar de zomerverblijfplaats. Vrouwtjes met zogende jongen gaan zeker één keer per nacht terug om de jongen te verzorgen.