Tuindieren voor dieren: Veelpoten

terug

De levenscyclus van spinnen
Waarmee worden spinnenwebben gesponnen?
Verschillende spinnen, andere webben
De bouw van hooiwagens
Levenswijze van hooiwagens
De levenswijze van duizend- en miljoenpoten
Pissebedden: kreeften op het droge
De bouw van een pissebed
Levenswijze van pissebedden
Soorten

De bouw van een pissebed
Een pissebed bestaat uit drie delen: de kop, het borststuk en het achterlijf. De ogen zijn meestal gemakkelijk te zien, maar bij een aantal soorten, zoals het Paars drieoogje zijn ze wel klein. Soorten met kleine ogen leven meestal in de grond. Vlak voor de ogen zitten de antennen.

Het borststuk bestaat uit zeven segmenten. Aan de bovenzijde van ieder segment zit een plaat, waardoor de pissebed een gepantserd uiterlijk heeft. Bovendien heeft ieder segment één paar poten. Pissebedden hebben dus zeven paar poten, waardoor ze van insecten, duizend- en miljoenpoten te onderscheiden zijn.

Het laatste gedeelte is het achterlijf. Het lijkt alsof dit één geheel vormt het borststuk, doordat het ook uit zes gepantserde segmenten bestaat, die doorgaans hetzelfde getekend zijn als die van het borststuk. Maar als ze nauwkeuriger worden bekeken, is de scheiding goed te zien. Het laatste borststuksegment is veel krommer dan de andere en het achterlijf heeft veel smallere segmenten.

Aan de onderzijde van het achterlijf - aan de buitenkant - liggen de longen. De meeste soorten hebben twee of vier longen, maar oprolpissebedden tien. Aan het einde van het achterlijf zitten meestal twee achterlijfsaanhangsels. Deze doen dienst om overtollige vloei- en afvalstoffen te verwijderen. Alleen bij oprolpissebedden zijn deze klein en minder gemakkelijk te zien.