Tuindieren voor dieren: Veelpoten

terug

De levenscyclus van spinnen
Waarmee worden spinnenwebben gesponnen?
Verschillende spinnen, andere webben
De bouw van hooiwagens
Levenswijze van hooiwagens
De levenswijze van duizend- en miljoenpoten
Pissebedden: kreeften op het droge
De bouw van een pissebed
Levenswijze van pissebedden
Soorten

Levenswijze van pissebedden
Pissebedden zijn meestal 's nachts actief. Overdag schuilen ze op wat vochtige en altijd donkere plaatsen. Zij eten voornamelijk dood plantenmateriaal, zoals afgevallen bladeren of de inhoud van de compostbak. In de tuin breken zij afval af. De pissebedden 'verknippen' het dode plantaardige materiaal tot kleine stukjes. Bacteriën zorgen voor de verdere afbraak tot stoffen die gebruikt worden door de planten. Daarnaast eten pissebedden mest, dode dieren, schimmels en bacteriën. Slecht een gedeelte van dit voedsel wordt gebruikt, het grootste gedeelte wordt weer uitgescheiden. Dat dient als voedsel voor de jonge pissebedden.

Net als insecten, hebben pissebedden een uitwendig skelet en moeten dus vervellen om te kunnen groeien. Een paar dagen voor een vervelling stoppen ze met eten. Eerst vervelt het achterste gedeelte van het borststuk en het achterlijf, daarna de kop en het voorste gedeelte van het achterlijf. De afgestroopte huid eten ze op.

Pissebedvrouwtjes paren met meerdere mannetjes meerdere malen per jaar. Waarschijnlijk herkent een mannetje een paringsbereid vrouwtje aan de geur. Het mannetje legt zijn antennen op het vrouwtje en als dit niet weg loopt, klimt hij op haar rug. Dan beweegt hij zijn achterlijf naar één van de zijden van het vrouwtje, waarna de sperma-overdracht plaatsvindt. Na circa 5 minuten bevrucht hij ook de andere zijde.

Na het paren zoekt het vrouwtje een rustige plek om te vervellen en maakt een zogenaamde broedbuidel. Dit is een met vloeistof gevulde, langwerpige zak die ze met zich meedragen. Hierin legt ze de eitjes. Na ongeveer een maand komen de eitjes uit. Door hun bewegingen breekt na een aantal dagen de broedbuidel open en komen de jonge dieren vrij. Ze zijn direct zelfstandig.