Tuindieren voor dieren: Veelpoten

terug

De levenscyclus van spinnen
Waarmee worden spinnenwebben gesponnen?
Verschillende spinnen, andere webben
De bouw van hooiwagens
Levenswijze van hooiwagens
De levenswijze van duizend- en miljoenpoten
Pissebedden: kreeften op het droge
De bouw van een pissebed
Levenswijze van pissebedden
Soorten

De levenswijze van duizend- en miljoenpoten
Miljoen- en duizendpoten behoren tot twee verschillende klassen binnen de enorme groep van de geleedpotigen. Beide groepen leven in of op de grond. Zij zijn te onderscheiden doordat miljoenpoten twee paar poten per segment hebben, duizendpoten maar één paar. Bovendien is de kop van duizendpoten min of meer rond tot langwerpig, terwijl de kop van een miljoenpoot breder dan lang is.

Miljoenpoten zijn hoofdzakelijk vegetariër. Zij verteren bladstrooisel of leven van andere rottende plantendelen. Hun poep wordt weer verder verteerd door allerlei bacteriën en schimmels. Miljoenpoten spelen een belangrijke rol in de kringloop van grondstoffen. Een enkele keer eten ze ook wel kiemende gewassen of aas.

Duizendpoten jagen op dieren en eten bijvoorbeeld springstaarten, mijten en andere kleine dieren. Met hun gifkaken worden de diertjes gebeten en verlamd. Zij kunnen echter niet door de menselijke huid heen bijten.

Om uitdroging of kou te voorkomen, kruipen ze in de zomer en de winter wat dieper in de grond in. Daarom worden deze soorten vooral in het najaar in de tuin gezien.

Duizend- en miljoenpoten kunnen oud worden, tot wel acht jaar! Sommige miljoenpoten kunnen pas paren als ze zes jaar oud zijn. De meeste zijn echter na anderhalf jaar volwassen. Ze leven circa 3 tot 5 jaar.