Tuindieren voor dieren: Veelpoten

terug

De levenscyclus van spinnen
Waarmee worden spinnenwebben gesponnen?
Verschillende spinnen, andere webben
De bouw van hooiwagens
Levenswijze van hooiwagens
De levenswijze van duizend- en miljoenpoten
Pissebedden: kreeften op het droge
De bouw van een pissebed
Levenswijze van pissebedden
Soorten

De bouw van hooiwagens
Hooiwagens lijken veel op spinnen, maar vormen een aparte groep. Beide onderscheiden ze zich van insecten doordat ze acht poten bezitten en geen vleugels en antennen hebben. Bovendien zijn de kop en het borststuk met elkaar vergroeid tot het zogenaamde 'kopborststuk'.

Hooiwagens onderscheiden zich van de spinnen doordat het kopborststuk weer vergroeid is met het achterlijf. Hierdoor schijnt het lichaam van een hooiwagen uit één stuk te bestaan. Bij spinnen zijn het kopborststuk en achterlijf altijd te onderscheiden. Daarnaast kunnen hooiwagens niet 'spinnen' en zitten de ogen op een speciaal heuveltje op het kopborststuk.

Hooiwagens hebben twee stinkklieren. Deze zitten naast de kop, net boven de poten. Hiermee kunnen zij twee verschillende vloeistoffen afscheiden. Een heldere vloeistof waarmee ze met andere hooiwagens 'communiceren'. Deze vloeistof loopt langs de poten naar beneden en laat een spoor achter. Dit spoor wordt door andere hooiwagens gevolgd. De andere vloeistof is een zuur en melkachtig. Dit wordt afgescheiden bij gevaar. Zelfs voor ons heeft deze vloeistof van sommige soorten een onaangename geur.

In Nederland en België zijn iets meer dan twintig soorten hooiwagens bekend.