Tuindieren voor dieren: Slakken en Wormen

terug

Indeling van de slakken
De levenscyclus van slakken
De levenswijze van slakken
Slakkenbestrijding
De wetenschappelijke indeling van wormen
De voortplanting van regenwormen
Waarom zijn regenwormen nuttig?
Soorten

De levenscyclus van slakken
Slakken leggen de eitjes in de zomer of de herfst. De eitjes worden in groepjes afgezet. Binnen zes weken komen ze uit. Jonge slakjes lijken hele kleine volwassen dieren. Ze hoeven niet te vervellen of van huisje te wisselen; door de spiraalsgewijze vorm kan het huisje meegroeien. Na circa één jaar zijn ze volwassen, maar bij grotere soorten duurt dit langer.

Slakken zijn tweeslachtig of hermafrodiet. Voor de paring draaien de partners enige tijd om elkaar heen. Daarna worden bij een aantal soorten, zoals de Tuinslak, pijlen van kalk uitgeschoten in de huid van de partner. Bij de grote Wijngaardslak zijn deze pijlen tot een centimeter lang.

De beide slakken zitten nu aan elkaar vast, tegenover elkaar, met de voet omhoog. Zij kunnen elkaar betasten met de antennen en ze kunnen paren. De vrouwelijke geslachtsopening is namelijk dezelfde als de mannelijke sperma-uitgang. Beide partners stuwen nu een geslachtsorgaan uit naar de geslachtsopening van de ander, de één naar de linkerzijde, de andere naar de rechterzijde. De paring kan wel 24 uur duren.

De eieren worden ongeveer twee weken na de paring gelegd. Vooral de kleinere soorten zullen hierna spoedig sterven. De meeste slakken leven circa twee jaar, alleen enkele grote soorten kunnen wel acht jaar oud worden. De Wijngaardslak zelfs meer dan 25 jaar.