Tuindieren voor dieren: Zoogdieren

terug

Eekhoorn
Scriurius vulgaris

Wanneer
Eekhoorns zijn overwegend dagactief. Ook tijdens de winter kan men ze overdag zien. Ze komen nogal eens op voedertafels.

Herkenning
Onmiskenbaar door vosrode kleur, lange, pluizige staart en lange oorpluimen in de winter.

Leefgebied
Eekhoorns leven altijd in of bij bomen, zoals in grote tuinen, parken en bossen. De rommelige nesten worden meestal in de vork tussen de stam en een tak van een boom gebouwd. Als nestmateriaal worden twijgen gebruikt. De binnenzijde van het nest wordt bekleed met bast, mos en ander zacht materiaal.

Voedsel
Eekhoorns eten in herfst en winter voornamelijk rijpe (boom)zaden, zoals dennenzaden, hazelnoten en eikels. In het voorjaar eten ze allerlei knoppen en in de zomer de bloeiwijze van dennen of de bast van bomen. Voor de winter leggen ze voorraden aan: enkele noten of zaden worden bijeen gelegd, maar de preciese locatie wordt vaak vergeten.